title

KeNgKaWaN

Translate

Tuesday, February 3, 2009

Starting in Februari (ending of this story)

02.02.2009
Isnin

Bismillahhirrahmanirrahim…..

Sesungguhnya kutabahkan hati ini yaAllah untuk memohon diberikan aku kekuatan setelah aper yg terjadi untuk kali ini…sekali lagi aku di berikan dugaan yang amat kuat ..tp aku masih percaya pada ketentuan mu ya Allah…..

Nape jari ni bergetar tika aku kuatkn hati untuk menulis di kali ini…penulisan kali terakhir sebelum aku padamkn segala kepahitan ni dlm hati ku…..kengan yg pernah dulu sgt indah..malah aku yakin..takkn aku mampu cari ganti summer kenangn tuh…tp aku yakin…kenangn tuh..hanya sia2…hanya lakonan…..

Ya Allah….nape kau berikan aku perasaan yg begitu mendalam padanya….sedangkan kau tahu….lebih dari aper yg aku tahu…..Aku tidak menyalahkn takdirmu….cume aku tak kuat…sememangnya aku insan yang lemah……

Disini lah pengakhiran sebuah kisah cinta…cinta aku pada hafiz….betul cinta itu buta..aku harap ianya tak membutakan mata ku untuk terus menyayangi org yg tak pernah jujur dengan ku…tak pernah bersungguh utk memiliki aku..tak pernah menghargai aku….

Aku tak berminat utk mencari salah…tetapi..aku cumer nk luahkan apery g ader dlm hatiku..yang tak mampu aku ucapkan..walaupun perasaan ni bergelodak…nape mulut aku kaku bila memandang wajahnye…….

Ya Allah…...berikan aku kekuatan mu yaAllah…

Aku coretkan segala kisah oercintaan aku disini…sebelum aku tutup hatiku setelah aku tersilap menyangka aku telah temui cinta hatiku….
Aku berkenalan dgn aidil selama 3 tahun.. sumer bermula bila aidil tarsalah hantar msg…then perkenalan bermula..aku terima dia sbg kwn….setelah 3 bln aku putus dengan nazrin rakan kuliahku….ein putuskan hubungan sbb die kne g praktikal n akan berjauhan selama 5 bln dgn aku….pendek tul kn akal n hati seorang lelaki?.....mudah melafazkan jnji…mudah juga utk mungkiri…

Aidil dtg padaku hanya sbgi shbt….lama kelamaan…timbul perasaan…mybe sikap ambil berat buatkn aku rasa disayangi..tp aidil haya pandai mgungkapkn kata…tapi tak pernah ada dgn ku..malah pelbagai alasan diberikan tiap kali utk berjmpa…

Sikap gentlement aidil minta izin utk berkawan dgn aku….keihklasan hatinya memberanikan diri bercakap dgn mak buatkn aku kagum dengan nya…
Walaupun kizinan yg dipinta hanya di telefon….
Mak izinkn..walaupun die tau kami tak pernah berjumper….tp mak salu igtkn aku…jgn terlalu percaya..sbb cinta begini..belum tentu ujung pangkalnya….
Sepanjang 3 tahun..pelbagai dugaan yang aku lalui dgnya..bukan sbb org ketiga…tp sikap aidil yang tak begitu mengmbil berat ttg diriku…aku cube jadi seorg yg memahami..smpaikn kdg2 aku sendiri terluka sbb terlalu memendam….

Memahami yang die baru bekerja…memahami yang die perlu guna kn wit…sush utk dtg jmpe aku..ntah tul atau tak..aku salu serahkan pada allah utk menilai…
Susah payah aidil…aku tak pernah biarkan sendiri…aku yg masih kuliah…kdg korbankn wit blnje aku utk tlg wit poket die….sygnyer aku padanya..mana mungkin aku trgamak tgk die dlm kesusahan…..

Hubungn bermasalah kami berpanjangn….berkali2 aku minta putus..sbb aku da mula giveup kerana asik memberi..tetapi tidak pernah menerima.. maksud aku..hanya aku yg banyak berkorban..pada mak aku salu share kisah cinta suka duka aku…mak napak aku menderita….adik2 pun turut simpati dgn aku..tp aidil salu suh aku bersabar..demi tidak mengecilkn hatinya…malah aku masih ign memberi ruang dan peluang ..aku tabahkn..wlpn pada masa yg a\sama aku cukup terluka malah menderita…
Demi hubunga kami aku tak pernah ada mana2 kwn lelaki…TIADA…aku cukup setia..tidak [ernah berbohong…st tak kn saper pecaya..tp mmg aku tak pernha curang n menipu aidil sket pun..tak pernah..aku hanya igin kn kesetiaan aku padanaya..moga aidil pun begitu..setia padaku….pada Allah aku srahkn segalanya….

28.02.2008 untuk pertama kalinya aku bertemu aidil…tu pun setelah aku memaksa n mengugut yg aku da tak dapat betahan lagi…aku akan putuskn hbgn aku dgn nya jika die tak mahu berjumpa..wlpn ugutan kali ni da tak terkira kali ke berapa…hakikatnya aku da anggap aku bkn milik aidil lg….selalu aku pertikaikn..knapa org lain berebut2 nk jmpe awek..kdg sggup saving tak makan smate2 utk jmpe awek..tp npe die tak mcm tuh..aper die rase aku terlalu bodoh utk dipermaikn sbb tu die amek kesempatan?...sdgkn dlm mse yg sme die tukar hp baru…ley bli kete..ley wt mcm2..tp utk aku..tiada duit katanya..padahal..aku yg banyak berhabis..malah tak pernah berkira soal wang…mak sendiri da nasihatkn aku putuskn hbgn dgn aidil..sbb die npk tiada kesungguhn dlm diri aidil….

Sebulan kami dingin bertekak sbb aidil tak mau dtg jmpe…alasan yg diberikan sgt tak masuk akal..wlpn mse tu die lum ader transport…aku minta jumpe kt teminal jap pun jadilah..tp tetp pelbagai alasan diberikan…’wt per dtg jauh2 stkat nk jmpe kejap’…abis?nk mcm maner lg?aku sendiri tak fhm..lalu aku putuskn tuk putuskn hbgn…

Mungkin aidil npk yg aku benar2 maksud utk putus…28.02.2008 akhirnya aidil dtg jmpe aku…trus lik ipoh ….kbtln aku cuti pas exam…kt sane aku kenalkn pada fmly..aidil bmalam kt umh aku…
Untuk pertama kali aku tgk n salam ngn aidil…aku tau aku tak cintakn die..tak ada ape2 getaran..perasaan…layanan nya padaku juga tak berikn apa2 erti..saat tu aku keliru..dan aku yakin..sbnrya cinta aku pada aidil tak pernah wujud…

Kat umh aku pn..aku ngn aidil biase jer..tak ader aper2 perasaan….sikap aidil agak pendiam dgn fmly aku….tp fmly aku melayannya mesra…sbb diorg mmg da lame berbalas msg..malah aidil selalu kol…cmer bertentang mata jer baru kali nih..utk pertama kalinya…

Aku balik seremban dan aidil amek bus balik jb…
Selepas pertemuan kali pertama tu…aidil btl2 jatuh cnta padaku..atas dasar aper aku sendiri tak pasti..aku lak…trus trang yg aku da tak ada hati padanya..aku yakin aku tak cintakan aidil..tp die tak mo trima hakikat..padanya..aku hanya utknya…smpi bler2…hubungn kami bertambanh runcing ble aidil berhenti kerja…die ske pilih2 kerja..bler die rasa tak sesuai..die akan brnti..mcm mane aku nk hidup dgn aidil kalo pangan die mcm nih..kdg die sendiri tak der wit..aku bank in kn wit gj aku..wlpn aku sendiri tak mkn…tak per..asalkn aku nk aidil tak sush…

Mcm2 kerja aku crikn utk aidil..tiap kali online jwtn kosong la yg aku cri utk die.. sumer urusan gne wit aku..tak pernah aku minta balas…
Tp bled pt intrw..die tank pegi..kate nyer tak sepadan dgn kelulusan..tak padan dgn jiwe nyer?

Aku mule bosan dgn mcm2 mslh….lalu aku cekalkn hati….dan nekad tglkn die….
Kisah aku ngn aidil salu aku ngadu kt nurul..yg kini jd housemate aku…wlpn mse tu aku tak brape knl nurul sbb die staf baru..tp mybe kami sebaya jadi mudah aku luahkn padanya…

Setelah aku putus dgn aidil (wlpn aidil tak pernah mau declare perpisahan kami).. aku tak tau takdir atau kebetulan telah temukan aku dgn hafiz….dan pertemuan tu telah wt airmata aku smakin laju malah lebih kerap menitis….dugaan yang hebat..knape aku slalu ditemukan dgn lelaki yg hanya tau mengambil ksmpatan….

Aku masih igt kali pertama aku jmpe hafiz…sbb aku mtk tlg die aja aku isi myk krete..mse tu aku baru seminggu pakai kete…sbb aku tak biase dgn seremban..dan aku tak reti hal kereta aku mtk tlg die..secara jujurnya..aku mmg admire pada hafiz..sbb wlpn kami da lame berkawan dlm ym..tp die tak pernah tegur or amek tau hal aku…so aku kagum dgn cara nya yg tak pernah msg bkn2 or mcm llaki lain…yg sket2 nk berkenalan…menabur ayat2 manis di chat room.
So aku hnya anggap die sbb rakan biasa..yg btl2 biasa dan tak lebih dari tu..

Pertemuan mlm tuh aku tak tau npe hati aku tenang n tak takut nk bertemu dgn die…wlpn aku tak pernah kua ngn maner2 lelaki slme aku dgn aidil..…
So persahabatn terjalin antra aku dgn die…
Rapat…malah hari2 wt kn aku rindu n aku sedar aku sukekn die…mybe lbh dri suker..mybe ni cinta…herm..aku bahagie..aku amat bahagia ader hafiz…wlpn die selalu katekn die tak punyer aper2..pada aku tu bkn ukuran..aku hanya ingin kebhgian…
Hafiz amek berat sal aku…amek tau sush sng aku…ader saat suke duka aku….

Semua yang baik ader pada nya..mybe sbb aku syg pada nya..lalu aku telan malah aku tutup mate atas sumue kesalahn dia pada ku…
Tiap kali pandang parut kt tgn nih…wt ht aku terusik…ni kesan aku pengsan sbb menagis lame sgt smpi kn aku tak sedarkn diri…aku menangis sbb pembohongn hafiz selama ni terbongkar..rupenye aku sekadar mcm pmpuan2 len kt ht nya..bayangkn perasaan aku ble ader gurl yg aku tak tau sape..telefon mrh2 aku kononb merampas hak die…lama kami bergaduh..n aku tul2 kcwe.…lepas aku da maafkn hafiz…sekarg ble terpandang parut kt tgn nih…n ble igt jnji n kata2 manis hafiz..aku masih ley tersenyum…sbb aku ingin die berubah…

Aku lupekan sakit hati aku ditipu…mmg..mmg kepercayaan yg aku berikan padanya musnah sama sekali..dan demi jnji n kesungguhn hafiz utk berubah..aku bina semula kepercayaan..kepercayaan yg aku pupuk smula atas rasa cinta aku pada hafiz..wlpn pd hakiktnya aku tak kuat nak terima apery g jadi…gler n bodoh kn aku sbg seorg prempuan….menerima sseorg yg da terang2 aku tau saper….sejarah silam..ckuplah aku dn die tahu..malah rahsie ni aku simpan semata tak mahu mengaaibkn die..sbb pada aku past is past….

Aku tak nafikan aku juga bukan sebaik insan..tp sekurang2nya aku jujur n hnya ader die…da n hnye pada die…yg memiliki aku sepenuhnya..
Hanya die jer tau aper yg aku korbankn utk die…segalanya..segala2nya…terutama perasaan….hampir setiap kali nya aku cube jadi yg memahami…tp rupenyer..llaki samer jer..tak pernah ikhls dgnku..mybe sbb aku lembut ht….so..mudahlah aku dipermainkan….tak pernah fikir aper rase nyer berada ditempat aku…..
Kami brgaduh besar..malah aku hampir tak dpt maafkn hafiz..

Tp mcm yg aku katakan..takdir satukn aku dgn hafiz..lalu aku terima hafiz kembali dgn ht terbuka..malah aku menunggu jnji2 nya…herm….su igt lg syg…aper yg abg penah ckp..penah jnji…’abg nk benti mrokok…n abg nk kawin ngn su…nt abg nk cri kje part time…abg nk hidup ngan su….nt abg nk wt kn kolam kt laman kt umh kita..’
Su lak salu ckp su tak sbr nk kawin ngn abg..mst su bhgie..mst su apy…su syg abg….su nk tgk abg tiap2 ari..nt kalo da kwin mst su mls nk bgun g kje sbb nk dok ngn abg jer…’

‘ok.. kte same2 tukar no tepon..n lupekan mse lepas,,abg hnye ader sue…abg da trus trang kt gurl2 yg abg da ada su…abg nk hidup ngan su…abg harap su kuat kalo ader aper2 yg mendatang pasni..sekurang2nya abg da jelaskn saper diri abg….’

Hm…tp tu summer pembohongan semata2....hafiz pnh ckp pas die tkr no tepon baru..die da tak kontek dgn gurl2 die lg…aku pun prcaya jer bler hafiz ckp die tak hafal sape2 punyer number tepon..so aku lalui hari2 aku dengan kepercayaan yg tak berbelahbagi…kdg mmg aku ader majuk hal2 kck..tp tu sbb aku suke manje2 ngn hafiz..n nk kn perhatian darinya…

Kali ni…skali lagi kepercayaan aku musnah..hafiz menipu aku selama nih…
Aku gaduh ngan die sal putri….aku tau putri sape..die pnh ceritakn padaku..tp tak bermakna bler aku da tau citer tuh..aku ley trime..aku trime smte2 sbb aku takmo khlgn hafiz..bkn aku trime segala kisah silam hafiz sbb ht aku ley trime..tp sbb aku ingin kn hafiz terus dgn ku..…..


Malam aku dpt msg dari num ner yg aku tak kenal…aku tnye siape..tp tak diberitahu…just mendoakn aku bahagie dng hafiz…lain rasenyer hatiku mlm tuh..so keesokkn nya aku tnye pada hafiz …hafiz ckp tu putri…aku tak tau mcm ner putri dpt num aku….aku tnye pada hafiz..die kate die yg bg…sakitnya hati aku…makneyer die still contek dgn putri…dan berpure2 tak der sape selain aku dlm hatinya….

Hafiz tak tau ker mcm maner aku bersusah payah tepis n tolak sumer lelaki dlm hidup aku..mmg..mmg aku tak lawa..tp bkn takder yg nk kt aku..tp aku tak pandang sume tuh..bkn rupe..bkn harta..aku hnye nk kejujuran n ksh syg..tp nape ni lak yg aku dapat?!!!!ape slh aku pada hafiz?ape!ape!?!!!!!!!!!!!!


Pas hari kami berbaik..aku tanamkn dlm ht yg aku hnye utk hafiz..aku tak kol n bls msg aidil..mse aidil dtg..aku suh die lik…aku mrh die..aku ckp ht aku bkn utk aidil..padahal tu ulangtahun ke 4 kami..aku tak belikan hadiah seperti selalu…wlpn aidil hadiah kn aku sesuatu..aku menolak..tp die ttp tgl kn summer tuh utk aku…wang ringgit or hadiah bkn tu yg aku nk…aku npk aidil skt…mmg aku tak tergamak wt die mcm tuh..tp aku sedar…aku tak ley hipokrit..lgpn aku taknk khianati hubungn aku dgn hafiz..aku bersungguh2 kuatkan ht..wlpn aku tau aidil menderita….

aku rahsia kn no tepon aku dari lelaki yg nk rapat dgn aku..malah drpd kwn2 llaki yg aku tau punya ht pd aku..aku wt sumernyer supaye takder sape2 antre aku dgn hafiz…
Sumpah..mmg aku hanye men msg ngn hafiz je ..kalo gaduh ngn hafiz..maknenyer seharian la aku tak msg…sbb takder org yg akn msg..bkn aku tak tau num tepon ex aku ein.…bkn aku tak tau no tepon dak mlake yg tergile2 kn aku..bkn aku tak tau num dak uptm yg nk kn aku..tp utk aper sumer tuh bler aku da ader hafiz?utk aper?tak perlu pun..tak penting…

Tp hafiz?masih ader putri..msh ader ida..mmg ida da g dari hidup die..tp ida ader no tepon die..aku tau..die bls2 msg…ila pn aku yakin hafiz msih tau pkembangn die…putri lak?still msg2..utk aper die bg num aku pd putri?
Td hafiz fwd msg putri pada die?.ber ‘ayg’ upenyer..patut la kdg tersasul pgl su ‘ayg’..
Ngan aku just ‘su’ jer…aku jer salu pgl hafiz ‘syg’..’abg’…
Penipu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!benci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

..‘ayg mitak halalkn mkn minum ayg n aper2 je duit abg yg ayg gne’…
Herm…bertuahnyer….kalo la su pun dpt ungkpkn perkataan nih…

Su bkn mengungkit..tp hafiz tau…hafiz tau aper yg su da tlg die..su tak pnh mtk blsn…cme kasih syg..tp bkn ksh syg yg pure2..tak cukup ker?2x hafiz permainkn su?
Aper slh su syg?aper?aper yg tak ckup?...aper yg su tak wt utk abg?segalanyer..segalanyer su korbankn demi ksh syg su pd abg…ksh syg yg tak pernah abg hargai….

Hidup su bhgie wlpn tanpa saper2..tp su igt kehadiran abg ley tmbh kebahagian su..malah su nk share kbhgian su dgn abg…su tak sush abg..tp su sggup kongsi sush ngn abg…su tak biase bersengkang mate..su tak biase berpenat lelah..tp su sanggup kuatkn badan su..utk tlg abg…tp kpyahan tu wt su bahagie…bhgie ble abg tau su sggup sush pyh ngn abg…su tau pengorbanan su terlalu kecil..kecil kalo nk bandingkn pengorbanan awek2 abg yg len…mybe ape yg su wt tak layak digelar pgorbanan pn ..wlpn su tak kisah berhabis simpann utk abg..su share semue nyer dgn abg..tak saper tahu ..abg pn tak penah tau ..sbb su da jnji….ni hnye antre kte..tp npe abg wt mcm ni kt su?.....

Su tak berdendam..tp ckuplah…ckuplah kali kedue nih …ternyata cinta abg rapuh..abg gagal ptahan kn cinta kita..abg tak mcm su…su tau matlamat su ..sbb tu su sik ajak abg kawin..nk g kusus kwin..nk set tarikh kawin..sememngnya abg tak penah bersedia..n mybe yg lebih tepat abg tak penah nk kearah tu..sume yg abg ckp hanye kate2 kosong…pandai sungguh abg bermain kate2..menangis ht su tgk blog kte..kalo putri menangis tgk blog kter sbb die sdh abg ader su..tp su menags lebih skt ble su tau abg mnipu su slame nih……utk kedua kali …nape abg tak ley jujur mcm su?npe abg tak le kuat mcm su?kuat utk lepaskn mse silam kte pergi…npe abg tak ley bersungguh2 mcm su?....npe..npe..npe…?????????ape sbnrye abg nk dr su?ape sbnrye?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Utk sumer perpisahan su ngn ein..su ngn aidil..su ngn abg..su ley berbangge..sbb sumer perhubungn tuh..su da wt yg terbaik…sekurang2 nya su puas ht wlpn ni yg su dpt…malah takder per yg su perlu kesalkn..sbb su da bg 200% komitmen…cme nsib tak sebelahi su…mengenali lelaki yg tak pernah menghargai su…

Semoga abg bahagie tanpa su..takder per yg su nk katekn lagi.. sumer yg terindah takkn su kenang lg..tu bukan kejujuran..tp kepalsuan..sbb su bodoh..bodoh percaya kn abg utk kali kedue…su pnh bahagie menyayangi abg.. tp su lebih menderita mencintai abg….

Wassalam…..

3 comments:

eLyaNiE said...

Assalamualaikum..

Sekadar berkongsi nasihat & pandangan...

Bersabarlah kak,
kadang-kadang hidup ni begitulah..
kita xboleh nk lari dr setiap dugaan dan cabaran Allah..
terimalah dgn hati yg redha n ikhlas..
mungkin semua ni berlaku ada hikmah disebaliknya...

Yanie pernah dgr ayat ni,..
Kadang-kadang Allah temukan kita dgn lelaki yang salah untuk menguji kita, adakah kita dpt menerima dugaanNya, sebelum Dia menemukan kita dgn lelaki yg btl2 sempurna utk kita.

Don't be sad..
You'll see that one day everything is going to be just fine...
Don't give up and try your best,
Allah will always be wif u..

Dekatkanlah diri kepada Allah kerana hanya Dia yg dpt membantu kita keluar dari segala masalah...

Nora @ Yatie said...

ella..sdih aku bce post ko kali ni...aku harap ko byk2 la bersabar k..mungkin ni satu ujian untuk ko,dan aku harap ko dapat terima semua ni. Ingat, tanpa dia pun ko leh hidup la..ko ade family, ko ade kawan2 yang lebih penting daripada lelaki2 kat luar sane..

jangan sebab laki2 yg xde hati ni ko trus lupe sume tu...yang penting hidup mesti diteruskan walau apepun yg jadi..

mmg la benda ni pahit untuk kite telan tapi mungkin ni satu pengajaran untuk ko. Aku xnk ko sdih2 sampai diri sendiri yang merana. Bgnlah...ko masih mmpu hidup tanpa dorg...
Insyaallah..

Mizz Ninie said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...