title

KeNgKaWaN

Translate

Friday, December 30, 2011

red velvet

 versi cupcake

versi kek

 taraa...ni lum habis tacap lg

 slice

nyummieee




pestime wt cake nih...memandangkn kek ni very da femes now...org kate rege nyer mahal wlpn sepotong...i tak penah bli n rase yg kt luar punyer...tak taw la yer ker tak mahai..

tp klo ikut resepi nyer mmg mahai pon bahan2 nyer..huhu..tmbh2 cheese tuh...

ok kt bwh ni i kasik resepi k...ramai yg da request tnye resepi....pehni pon nk load resepi lain2 lak...
ilmu klo dikongsi bersame lebih manfaat kn...dapat gak la i pahale sket2..hehehehe..
tahun baru nk kumpul byk pahale...ok tak azam mcm tuh?..ngeeee

ok apelagi...cekedaut....

t klo tak tahu leh tnye yer....




Resepi Red Velvet



Bahan A (di ayak bersama)

375gm tepung gandum

20gm serbuk koko

1 tsp baking soda (soda bikabonat)


Bahan B

170gm mentega (suhu bilik)

350gm gula kaster

2 tsp esen vanila

3 biji telur grade A



Bahan C

350ml UHT whiping cream/Yogurt

1 Tbsp cuka/jus lemon

2 1/2 Tbsp pewarna merah

(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)



Topping Cream Cheese
250gm cream cheese (suhu bilik)

80gm gula aising

1 tsp esen vanila

180ml UHT whipping cream


Menghasilkan satu biji kek bersaiz 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang


Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang/cawan kertas.

2. Satukan bahan A, ketepikan.

3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.

4. Sudukan 2/3 adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan dahulu. 

5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.

6. Paipkan ke atas cupcake/cake dan hias mengikut suka. 




~SELAMAT MENCUBA~


1 comment:

Tie HT said...

salam perkenalan,

sedap nye kek ni tambah pulak saya mmg ske cheese :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...