versi cupcake
versi kek
taraa...ni lum habis tacap lg
slice
nyummieee
pestime wt cake nih...memandangkn kek ni very da femes now...org kate rege nyer mahal wlpn sepotong...i tak penah bli n rase yg kt luar punyer...tak taw la yer ker tak mahai..
tp klo ikut resepi nyer mmg mahai pon bahan2 nyer..huhu..tmbh2 cheese tuh...
ok kt bwh ni i kasik resepi k...ramai yg da request tnye resepi....pehni pon nk load resepi lain2 lak...
ilmu klo dikongsi bersame lebih manfaat kn...dapat gak la i pahale sket2..hehehehe..
tahun baru nk kumpul byk pahale...ok tak azam mcm tuh?..ngeeee
ok apelagi...cekedaut....
t klo tak tahu leh tnye yer....
Resepi Red Velvet
Bahan A (di ayak bersama)
375gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 tsp baking soda (soda bikabonat)
Bahan B
170gm mentega (suhu bilik)
350gm gula kaster
2 tsp esen vanila
3 biji telur grade A
Bahan C
350ml UHT whiping cream/Yogurt
1 Tbsp cuka/jus lemon
2 1/2 Tbsp pewarna merah
(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula aising
1 tsp esen vanila
180ml UHT whipping cream
Menghasilkan satu biji kek bersaiz 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang/cawan kertas.
2. Satukan bahan A, ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
4. Sudukan 2/3 adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan dahulu.
5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.
6. Paipkan ke atas cupcake/cake dan hias mengikut suka.
6. Paipkan ke atas cupcake/cake dan hias mengikut suka.
~SELAMAT MENCUBA~
1 comment:
salam perkenalan,
sedap nye kek ni tambah pulak saya mmg ske cheese :)
Post a Comment