title

KeNgKaWaN

Translate

Monday, August 3, 2009

...last citer sal jiran aku....pasni mls da nk citer...

huhu..aku nk naip ni pon nk tergelak jer teringt kejadian ari sabtu ritu...ari aku telah menegur jiran aku tuh...ala..yg kt post2 sblm ni aku der citer tuh...
sabtu ritu sabar aku da abis level da...
meh aku citer..kejadiannyer mcm nih..aku n asben kemas2 umh...cabut rumput ngn nyapu laman umh yg da panjang umput nyer...aku lak dari ritu aku ckp sakit mate& hati tgk umh aku mcm cibai jer ader tmpt longgokn sampah..(ala..kesan sampah dibakar..juge debu2 sampah2 yang tak abis berterbangan tuh)..aku pon ckp la kt en asben..tlg cangkul sampah tuh bia clear sket dpn umh aku tuh n tak la t jiran aku yg senget tuh bakat sampah lg bler tgk da clear tmpt tuh..tp en asben ckp 'biala...wt per nk kemas..diorg yg bakar..'aku lak tak setuju dgn alasan en asben..aku pon wt la sendiri..aku pjm cangkul jiran aku yg sebelah lagi tuh..aku pon cangkul la samph2 tuh buang dlm pastik sampah...ht aku lak berangin2 jer..
b4 ni kt opis akak2 opis ngn kwn2 aku yg view blog ni n tau sal jiran aku yg hampeh nih ckp kt aku tegur la jiran aku tuh..mybe slme ni aku senyap jer die igt aku tak kisah..(walaupun aku da wt muker aku tak ske..tp diorg still wt tak reti..n wt muke pasan bagus..).mmg aku ngaku la aku tak pnh ckp yg aku tak ske...aku just wt muke jer...
so keberanian aper ntah aritu..kbtln aku npk jiran aku tuh baru lik..asben die npk aku wt muke blagak jer...(kot nsem takper gak..huh)..pastu bini die lak turun kete..aku pon beranikan diri tegur...
aku : kak,..nk tnye la..sape owner umah nih...(sambil aku tersengeh2 la konon wt2 frenly)
akak : nape?umh..(aku tak bpe dgr die ckp per mse tuh....muke akak nih lak eksen semacm jer..)
aku : tak..just nk ckp..lain kali kalo nk bakar sampah..jgn bakar kt cni..dpn umh saye..asap msuk umh la kak...bis baju yg saye jemur bau asap....(aku ckp mmg lemah lembut lemah gemalai..lemah serbe serbi la..sbb niat aku mmg nk tegur care elok..just nk die tahu..bkn nk ajak gado)
akak : (tak ckp per..berlalu sambil wt muker tak bersalah...tp ngn muke kerek)
bpe minit pastu....
akak : dik...mak akak ckp die tak bakar pon sampah kt umh adik...keling sebelah kot yg bakar..die mmg ske bakar sampah kt umh org..(dgn confident nk nyalahkn org len lak..)
aku : tak kak..mmg org dari umh nih..org kite..melayu..dpn2 sayer die bakar ritu...mse saye jemur carpet ngn baju....org tuh mmg dari umh ni..tp saye tak tau sape sbb umh akak ni kn ramai org...
akak: ..(senyap..mcm tak puas ht jer ngan aku..)
tibe org yang bakar sampah tuh lik...parking kete....(upenyer adik akak tuh)..mase tuh dlm ati aku da..'alamak'..da lik lak tukang bakar nih..aku da saspen la..aku ni brani2 taik kucing jer..hikz..
pastu mamat tuh masuk jer umh ngn bini die..(mse tuh die da jeling da kt aku...wt muke bagos konon...)akak die tnyer..
akak: dik..ko ader bakar sampah kt umh adik nih ker..die...
(aku mse tuh ngn cangkul2 lg..bler aku dgr akak die ngh ckp cmtuh..aku pun dongak la pale nk tgk aper respon mamat tuh..(dlm ati aku..kalo die say sory or aper..aku nk senyum jer laa..kire settle jer laa) upernyer tau die ckp per?
mamat senget : ko ape hal!(dgn nada tinggi...)
aku terus hangin jer..tp aku tak lawan ckp pon..aku ngaku la aku ni pengecut sket...(eh tipu.pengecut byk..)..tp aku sempat la jeling n trus masuk dalam..huhu...takut gak aku kalo die nk ajak aku gadoh...aku mmg tak reti nk lawan2 ckp nih...
aku trus msuk umh n citer kt asben..huhu...
mse tuh aku da mcm rase bersalah lak tegur..kalo aku wt bodo lg baik..tp ble pk2 blk...ok gak aku tegur..at least aku da bgth yg aku tak ske...n diorg patutnyer sedar la..n pandai2 la bwk diri pasni..huh..tp respon si mamat senget tuh takmo terime teguran wt aku sk tht tuh..pastu nk nengking2 mrh aku lak..tengiang2 lg ayat 'ko pehal' tuh kt tinge aku nih..da wt salah takmo ngaku...lg nk ajak gado..ee..malu nyer aku tgk pangai siot tuh..die tak malu ker? sah otak kt pale lutut...
en asben lak mcm tak bpe ske la aku tegur jiran tuh(ala..owg lelaki u ol tau la mmg tak ske besa2 kn hal)..aku bukan nk besakn hal remeh..tp aku yg cuci baju..yg jemur..hangin la aku kalo sik bau asap jer..tol tak?...
pastu mse en asben ngh cabut rumput kt blkg umh..die dgr la org umh sebelah bising2...kutuk aku...hikz..ala..aku tau diorg sje ckp kuat2...nk suh ktorg dgr..(aku sket pon tak heran..sbb diorg tuh da malu la tuh..pastu nk salahkn aku konon....en asben nasihat kn aku tak pyh da tegur..bia jer..diorg nk bakar per pon..nk bakar umh pon lantak la..sbb kte nyewe jer..
aku mmg pasni da tak mo tegur da...lantak la...sbb ht aku da puas..at least aku da bgth..lgpn jiran aku tuh mmg dri mule we ol msuk umh tuh..diorg mmg da kerek..tak pnh tegur pon..senyum jauh sekali...bakar sampah jer yg byk kali..
tu jer la citernyer...mls da aku nk citer hal nih..lyn org gler..ngn aku2 naik gler..huhu...

5 comments:

NORLIYANA said...

huh.... siak tol jiran akk:)) klw sy mmg dah makan ayat baik punye dah:)) gadoh pon gadoh r... sbb die tu xtaw cr hidup berjiran.. dah bako smpah depan umah org leh dgn slumber ckp "ko pehal" klw sy kan mmg sy bt die pindah umah:)) xd adab btl mahluk tu :| grrr... hehehe

broe_ayla said...

tau takper..hangin jer akak..tp pasni mls da nk lyn..die nk baka smph ker..baka rumah pon suke ht die la..mmg tak ley bwk bebincang tol jiran akak tuh..muke jer educated..pangai mcm ampeh..patut org da tegur die kne la rase malu..ni die mrh kte lik...senggeeetttttt tol

Anis J said...

adoii jiran cmtu mmg patut ditegur.
da bt salah, nk mara2 plk.
cover malu la tu. kihkihh

A`Auni said...

adoyai..x brtamadun lngsung org yg cam2. arap reti lawakn umah je tp pangai x reti nk lawakan.
2 la..kdg2 kte je yg pk sal org len tp org len xplak try nk pk sal kte..
bersyukur sesangat xpnah agi jmpe jiran yg cam 2.
papepon..saba ye kak walopon akak da ilang ksabaran ngan menegur kesilpan jiran akak 2~huhu..

broe_ayla said...

haah...nk cover malu la tuh kn..so wt2 nk mrh kt akak...ala..tp owner umh akak sewe ni mmg ckp jiran akak tu pelik pon...tak pyh lyn..owner umh ni ckp dulu die pkse owner umh akak sewe ni suh jual umh ni kt die...main pkse2 lak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...