title

KeNgKaWaN

Translate

Monday, February 7, 2011

sedang mencuba jadi seorang isteri yg berbakat membuat kuih muih

1st trial membuat cucur badak....tak penah hayat wt...tp memandang kn bahan2 nyer cukup kt umh..so i main taram jer lah..penah tgk mak wt dulu..tp tu pon pndang jarak jauh jer..yelaa...mase bujang2..tak hingin pon nk tahu hal2 membuat kuih...hahahah..tahu mkn jer..(wlpn i tak la ske pon cucur badak nih..sbb i tak mkn kuih yg ader kelapa..)..

sebab kn i ader byk mse biler en broe sebok..so i melatih la diri i utk jadi ibu yg berguna kepada ank2.(mksud ank2?...ank byk ker?.konfius noks!...).i takmo la jadi ibu moden yg tahu beli jer..hehehe....(wlpn klo pk bk2 mmg klo stakt nk mkn 2 ketul nk wt..baik beli jer!..hahaha)

so utk permulaan i wt 6 biji jer cucur badak....haha...padan la kn utk 3 org...tu pon kdg tak abis...hehehe...versi jimat cermat la nih...n takut tak jadi pon ader...kui3..

tararaaaaa..taraaaaaaaaaaaa........

inilah cucur badak yg intinyer bukan seekor badak!....hehehe

dan..ini lah dia...customer tetap saya..hahahahah...

en double D

pembesaran dgn kuih muih tradisional...hahahah...tgk la tuh....sedap sgt ker pai mkn sambil baring2...pai jari2 sume msuk mulut?...or danny yg lapar?....hahahahahahh....sila jgn bg mama perasan kuih 1st trial mama itu sedap!...heheheheh

tgk..tgk...tgk..betapa selerenyer danny mkn..ni yg wt mama bersemangat nk wt kuih nih..hahahah.....hingga danny menjilat jari taw!

percaya atau tak...danny mkn 4 biji!..

tinggal utk papa 2 biji jer...

lgpn danny tak pandai komplen klo tak sedap..tu la strategi pemasaran..hahahaha

alaa.tp mama tahu..danny suke sbb lembut..mama buh tepung sket jer...klo beli...sian danny mkn t..kunyah2 pon tak leh nk telan..keras....

sekian entry belajar main masak2....

p/s: sila abaikn penggunaan tgn kiri danny...sedang dlm proses pembelajaran...jenuh aja pakai tgn kanan..agaknyer terikut mama nyer la nih...lefthanded!...hahaha....tp nulis n tut!!jer mama gne tgn kiri!...wt kje umh n msak n mkn kanan ok!.....

resipi cucur badak

utk kulit

keledek
tepung gandum
Garam


utk inti
kelapa parut
udang kering
bawang besar
serai
kunyit serbuk
cili kering (ikut kepedasan masing2)
minyak masak
Garam dan gula

*blender sume bahan inti..tumbuk pon leh gak...klo umh ader lesung batu la yer..hehehe...pehtu masak dalam kuali..goreng pai kering....jgn byk minyak...sket jer myk tuh...sket sgt3...

*kulit tuh lak..lenyek2 kan ubi..boh tepung..bajet2 la..klo lembik..tmbhkn lg tepung..tp jgn byk sgt tepung t doh keras.bentukkn n letakkn inti dlm tuh..bulatkn then goreng

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...