title

KeNgKaWaN

Translate

Monday, December 17, 2012

resepi durian crepe


da seminggu tido tak lene..sbb nk wt durian crepe..i ni pesen klo da dapat resepi..mulela tak snng duduk nk try..mmg rajin cube resepi baru..utk mkn sendiri jew..bkn utk bisnez..dpt bg ank suami mkn da cukup..ahaks...

pehtu tanpa segan silu ngaku kt asben....
'mama ni rajin kan?'

pergh....ayat tak tahan..tp broe salu balas ngn wt muke cembeng..hahahaha

sbb actualy ayat yg paling tepat ialah..
'pa..ma ade resepi baru..tp ma tak reti nk wt..t pa tolong taw..'

kan snng!!!!jujur jer....n mmg tak pernah broe tak tolong klo da wife sound awl2 kn..huhu



 pic durian crepe yg dah dibungkus...

 adunan crepe yg telah dibancuh..

krim yg dh dipukul hingga kental


ok...since da upload pic kt fb..ramai yg mitak resepi..tp i nk bgth awal2 resepi ni kwn bg....die g blaja...tp tak taw la same ke tak ngn resepi yg hot 'dirasiekn' oleh penjual2 crepe seantero malaya yg g blaja ngn kos yg tinggi...

so resepi ni stakt utk mkn sendiri boley la..n klo ade keberania nnk jual pon ok gak..sbb sedap n kulitnyer lembut jer...

i wt pehtu i boh kt dlm freezer...stil lembut lg...n utk rase mcm aiscream..i boh kt tempat sejukbeku...heheh...tp lepas dfros still lembut kulitnyer..tu eksperiment yg i wt la..hehehe..
oh yer...utk isi durian better gne durian gred yg bagus...tp mcm i ckp td gak..utk mkn sendiri..durian biase pon ok gak..jnji durian nyer elok...sedap..jgn ko bubuh durian yg mcm tempoyak lak...hehehe...mmg failed laa....

kt bwh ni resepi nyer...selamat mencube




Adunan A
40g tepung superfine/tepung hong kong/tepung kek
20g tepung ubi
20g tepung kentang/potato starch/
20g tepung kastad
20g tepung jagung
2sb gula kastor
Ayakkan dalam satu bekas.


Adunan B
2biji telur Gred A
2sb minyak jagung/butter cair
2st esen vanila
160ml susu cair
220ml air masak

Asingkn durian daripada biji..(ikut suke nk durian byk mne..klo kaye letak la musangking tuh byk2..hehehe)
Fresh cream diputar sehingga kental..aku kai cap rich’s..(tuangkn dlm mixer..pukul hingga 2x ganda adunannye)

Cara-caranya:
Campurkan Adunan  A & Adunan B. Gaul rata dan tapiskan. Panaskan nonstick frying pan Gunakan api kecil…Tuangkan sedikit adunan tak terlalu tebal..aku kai senduk kecil jer..pehtu layangkn pan tuh pai jadi bulat... Bila kulit menggelembung terus angkat (tak perlu terbalikkan).Biarkan sejuk baru letak inti fresh cream dan durian.Simpan dalam peti sejuk

*klo terer wt kulit tuh senipis mungkin…i xterer so en hubby wtkn kulitnye..ahaks...sib baik nipis!


Sekian utk 5 jenis tepung...t i upload yg 7 jenis tepung lak yer...try satu2 dlu...
Org ckp yg 7 jenis lg sedap…nt I da try bru bgth…



Bye2222…..







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...